Fyrisån i Uppsala. Foto Johannes Rousseau

Om Tusen vintrar

Vintersport, musik och Oscarsbelönad film. Isbar, semlor och mat med hetta. Modern iskonst, Uppsala i vinterskrud, snögraffiti, skridskobana och underbar stämning. Under nio förtrollande dagar i februari får du ta del av Tusen vintrar – en ny vinterfestival mitt i Uppsala centrum. Ta med en vän eller hela familjen. Alla är välkomna!

Uppsala är en av Sveriges snabbast växande städer – på bredden, höjden och i antal invånare. Här finns en spännande mix av människor och det bubblar av idéer, kreativitet och framåtanda.

Tillsammans med närings- och föreningslivet arrangerar Uppsala kommun ”Tusen vintrar – Uppsala vinterfestival” den 13 – 21 februari 2016. Evenemanget är en utveckling av den tidigare Isfestivalen som arrangerades i Stadsträdgården under 2011 och 2013. Det är ett nytt och modernt vinterevenemang som du – kommuninvånare, blivande Uppsalabo eller besökare – ska kunna identifiera dig med och känna stolthet, spänning och förväntan inför. Vill vill visa dig att Uppsala är en attraktiv stad året om.

Uppsala är en starkt lysande stjärna och en självklar huvudrollsinnehavare. Med staden i fokus arrangerar vi en unik vinterfestival med stark lokal koppling. Med Uppsalas historia i bakgrunden kommer den moderna, kreativa och mångkulturella storstaden att stå i fokus. Program och innehåll består av spännande och kreativa aktiviteter som ska inspirera dig att delta, utmana dig själv och testa nya saker. Festivalen på sikt ska bli Sveriges mest kreativa vinterfestival.

Tusen vintrar – Uppsala vinterfestival arrangeras av Uppsala kommun. Destination Uppsala projektleder och marknadsför evenemanget.

Miljömärkt Event
Tusen vintrar har miljömärkts av stiftelsen Håll Sverige Rent. Som Miljömärkt event arbetar festivalen aktivt och medvetet med hållbarhet och för att minska negativ miljöpåverkan. Något som ska skapa trivsel för dig som besökare.

Vi tar hand om miljön, både närmiljön och miljön i ett större perspektiv. Vi arbetar aktivt med att genomföra en så hållbar vinterfestival som möjligt, med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt. Bland annat genom att klimatkompensera transport av is och energiförbrukning, aktivt minska nedskräpning och uppmana våra delarrangörer att tänka miljö och hållbarhet när de genomför sina aktiviteter.

Du som är besökare kan också bidra! Tänk på att använda de sopkärl som finns utplacerade på festivalområdena för att minska nedskräpningen. Ta ett aktivt ansvar och sopsortera när det finns möjlighet. Vi uppmanar dig att åka kollektivt så ta bussen eller tåget till festivalen – köp biljett direkt i UL-appen.

Ett stort tack vill vi rikta till våra medarrangörer, huvudvärdar och sponsorer.